Kahlekuningas goes literature II. Johan Eichhornin kahden(!) minuutin novelli: Kasvutarina

 

KASVUTARINA

Näin: Hypitään pahaa aavistamatta sinne tänne, peuhataan lumikasoissa, juostaan ehkä kiinni keppi, joka houkuttelevasti lentää ilmassa – ja yhtäkkiä seistäänkin jäälautalla. Ja jäälautta on paha jäälautta, sillä se ei ole takertunut rantaan niin kuin toiset lautat, vaan ajelehtii kohti avomerta. Yöllä haukutaan pimeyteen. Mutta kukaan ei hauku takaisin eikä kukaan kutsu luokseen.

Muutaman päivän kuluttua erään laivan miehistö löysi puoliksi jäätyneen koiran jäälautalta kahdenkymmenenneljän kilometrin päässä Puolan rannikosta. Lehdistön saatua tiedon asiasta koiralle annettiin nimeksi Itämeri ja sen ihmeellisestä matkasta kirjoitettiin. Valokuvaajat olivat tyytyväisiä, sillä koiralla oli mediakelpoinen eli söpö kuono. Uutinen kulki kautta maan, mutta maa oli liian pieni niin suurelle koiraseikkailulle, ja niin uutinen levisi kaikkialle maailmaan. Äkkiä koira oli kuuluisa.

Seuraavana päivänä lukemattomat ihmiset ilmoittautuivat paikalliseen löytöeläinkotiin koiran omistajiksi. Ensimmäiset kolme olivat koiralle aivan vieraita, mutta neljäs – muuan myyntimies Grudziadziasta –oli todella sen aiempi omistaja. Mutta koira ei liikahtanutkaan. Ei heiluttanut häntäänsä. Ei työntänyt koirankuonoaan ihmisjalkojen väliin. Se ei reagoinut mitenkään edessään seisovaan mieheen, joka kutsui sitä, polvistui ja yritti silittää sitä.

Helppoa se ei ollut, sillä sen koiranluonto veti sitä sellaisiin toimiin, mutta nyt ei saanut olla heikko eikä myydä itseään alihintaan. Se oli selvinnyt päiväkausia jäälautalla. Se oli kokenut seikkailun, jollaista ei moni koira tuntenut. Tulisi vielä muita. Parempia.

 

 

EIN REIFUNGSPLOT (MATURATION PLOT)

Also: Man hüpft nichtsahnend hin und her, tollt durch den aufstäubenden Schnee, erläuft vielleicht ein Stöckchen, das so schön durch die Luft fliegt – und plötzlich steht man auf einer Eisscholle. Und diese Eisscholle ist eine böse Eisscholle, denn sie hat sich nicht wie die anderen Eisschollen am Ufer verhakt, sondern treibt aufs offene Meer.  In der Nacht bellt man in die Dunkelheit hinaus. Aber niemand bellt zurück und niemand ruft einen.

Einige Tage später entdeckte eine Schiffsbesatzung den halb erfrorenen Hund auf einer Eisscholle vierundzwanzig Kilometer von der polnischen Küste entfernt. Die Zeitungen erfuhren davon, tauften den Hund auf den Namen ”Ostsee” und schrieben über die wundersame Reise. Die Fotografen waren auch zufrieden, da der Hund eine durchaus mediengerechte, also süße, Schnauze hatte. Die Nachricht ging durch das Land, aber das Land war zu klein für ein solch großes Hundeabenteuer, und  so ging die Nachricht um die Welt. Auf einmal war der Hund berühmt.

Am Tag darauf meldeten sich unzählige Leute beim örtlichen Tierheim, die sich als Besitzer des Hundes ausgaben. Die ersten drei hatte der Hund nie gesehen, aber der vierte  – ein Verkäufer aus dem Städtchen Grudzids – war tatsächlich sein früherer Eigentümer. Der Hund aber rührte sich nicht. Er wedelte nicht mit dem Schwanz. Er schob nicht Hundeschnauze zwischen Menschenbeine. Er reagierte in keiner Weise auf den Mann, der da vor ihm stand, der nach ihm rief, der sich hinhockte, der ihn zu streicheln suchte.

Leicht fiel es ihm nicht, da seine Hundenatur ihn zu derlei Aktivitäten drängte, aber er durfte jetzt auch nicht schwach werden und sich unter Wert verkaufen. Er hatte viele Tage auf einer Eisscholle ausgeharrt. Er hatte ein Abenteuer erlebt wie kaum ein Hund vor ihm. Es würden andere kommen. Bessere.

 

 

 

 

Jätä vastaus


css.php